Pro Sanitate Díj 2014

2014. június 13-án a Nemzeti Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Védőnők Egyesülete szervezésében nagyszabású díjátadó ünnepség megrendezésére került sor a Magyar Védőnők Napja alkalmából.
A díjátadó ünnepségen a minisztérium megbízásából a díjazottak kitüntetéseit Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos adta át.
Kitüntetéseket vehettek át a Pro Sanitate díjban, a Batthyány-Strattmann László életmű díjban és a Nemzeti Emberi Erőforrások Minisztere által elismerésben részesülő, valamint okleveleket vehettek át a jubiláló védőnők.

Büszkék vagyunk arra, hogy az idei év díjazottai között volt a Syniris Kft Ügyvezetője is.
Bádi Anikó, Budapest V. kerület vezető védőnője, a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat iskolavédőjeként, kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként, 2014-ben Pro Sanitate Díjban részesült. A magas rangú állami kitüntetést a mintegy 15 éves szakmai munkájának elismeréseként vehette át a miniszteri biztostól.

Kép006

Kép007

Kép008

Kép010

A MAVE elnökének közleménye
A Magyar Védőnők Egyesülete elnőke, Csordás Ágnes Katalin közleményében kifejtette, hogy történelmi jelentőséggel bír az idei dátum.
Az 1915. június 13-án megalakult Országos Stefánia Szövetség – az anya és csecsemővédelem szervezésére. Kezdeményezők dr. Bárczy István Budapest székesfőváros polgármestere és a Szövetség programtervezetének szerkesztője dr. Madzsar József orvos, szociálpolitikus voltak. A közgyűlésen megjelent gróf Lónyai Elemérné Stefánia hercegasszony, aki elvállalta a Szövetség védnökségét, valamint névadását.

A Szövetség keretében indult útjára a védőnői hivatás. A védőnők napjainkban is – a tradíciókat megőrizve – végzik áldozatos munkájukat az egyének, a családok egészségének megtartása érdekében.

A hagyományteremtő ünnepség először 2008. június 13-án került megrendezésre, majd ezt követően minden évben ezen a napon gyűlnek össze a védőnői hivatást gyakorlók.

Az ünnepi alkalom keretet ad a jubiláló védőnők (50-60-65-70 éve végzettek) megköszöntésére, valamint a munkájukat kimagasló eredménnyel végzők számára miniszteri elismerések átadására.

A szervező bizottság (Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Magyar Védőnők Egyesülete, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara – Védőnői Szakmai Kollégium) törekszik arra, hogy ezen a napon legyen alkalom arra is, hogy az ország különböző területein dolgozó védőnők szakmai ismeretekkel gyarapodjanak, tapasztalatokat cseréljenek egymással és nem utolsó sorban találkozzanak régen látott kollégáikkal.

A védőnők kulcsszerepet töltenek be a magyar népességé egészségének megőrzésében, az egészségfejlesztésben. Ez a prevenciós szolgálat közel egy évszázada működik országunkban, – struktúráját, képzési tartalmát és az ellátandók körét tekintve a világon egyedülálló ellátási formában – mindenki számára elérhető, népegészségügyi feladatokat szem előtt tartva, különös tekintettel a várandós anyák, a csecsemők, a kisgyermekek, az iskoláskorúak egészségének védelmében, egészségtudatos magatartásuk kialakításában.

A Magyar Örökség Díj elnyerését (2013. szeptember 21) követően, a Hungarikummá való nyilvánítás előszobájában végezzük munkánkat, mely nem látványos, nincs minden nap reflektorfényben.

Értékét azok ismerik, akik megtapasztalták a védőnők segítőkészségét, támogatását a mindennapokban és a nehéz élethelyzetekben egyaránt.Syniris Informatika, Egészségügy, Kerekedelem